AnnonserEtt liv som räddas ska också levas!

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft arbetar sedan 1988 för människor med förvärvad hjärnskada och deras närstående.
Vi verkar för effektiv rehabilitering, ökad kunskap och förbättrat stöd för att minimera konsekvenserna av förvärvade hjärnskador.
Läs mer om Hjärnkraft.

Modellprojektet är ett treårigt arvsfondsprojekt som Hjärnkraft driver för att ta fram modeller för förbättringar inom åtta olika samhällsområden. Läs mer.
 
Aktuellt

Julklappstips - en gåva till Hjärnskadefonden

Ge bort en julklapp som gör skillnad! Då stödjer du klinisk, patientnära forskning inom hjärnskaderehabilitering.
Beställ i webbshopen senast den 18 december för leverans av julkort innan tomten kommer.
Länk till webbshop  


LSS-lagen behöver ändras

Hjärnkrafts ordförande skriver i en debattartikel i Metro tillsammans med stora delar av funktionsrättsrörelsen att LSS-lagstiftningen måste förtydligas.
- Vi kräver att lagen förtydligas så att den nuvarande rättstillämpningen inte ska cementeras och de viktiga principerna i LSS stärks. Det måste bli den kommande regeringens första uppgift, säger bland andra Maria Lundqvist Brömster i artikeln. 

Läs artikeln i sin helhet här.

Hur vill vi ha det?

Modellprojektet har identifierat tre åtgärder som underlättar situationen för personer med förvärvad hjärnskada samt anhöriga.

 
I december trycks de olika delrapporterna men redan nu finns en sammanfattning av förslagen, både att ladda ner via länk här nedan och att beställa i tryckt version i webbshopen under gratis informationsmaterial. 

Läs sammanfattningen (öppnas i nytt fönster).

Läs sammanfattningen i "läsa lätt"-version.OM OSS

Mötesplats om funktionsnedsättning i Borås

Välkommen till mötesplats Funka för livet i Borås, Åhaga mässhallar den 21-22 november. Förbundet kommer att finnas på plats tillsammans med Hjärnpunkten och Hjärnkraft Västra Götaland för att informera om förbundet, förvärvade hjärnskador och projektet Hjärnpunktens och föreningens verksamhet i Göteborg. Det är fri entré.

Läs mer


Motion positivt för hjärnan

Anders Hansen, överläkare i psykiatri, berättar i SVT Forum om hur hjärnan påverkas av motion och träning. Det kan räcka med promenader.

– Vi blir mer koncentrerade, vi minns bättre, blir mer kreativa och tål stress bättre. Fysisk aktivitet är verkligen en dundermedicin för hjärnan. Det är som en mental uppgradering, säger han.

Se och lyssna på inslaget här (59 minuter)


Nya läckta LSS-förslag chockerar

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft chockeras av de nya läckta förslagen från LSS-utredningen. Enligt dessa ska bland annat barn under 16 år inte längre ha rätt till personlig assistans. Hela funktionsrättsrörelsen protesterar och i en debattartikel som publicerats i Svenska Dagbladet och undertecknats av bland andra Hjärnkrafts ordförande Maria Lundqvist Brömster, beskrivs ett fullständigt haveri i LSS-utredningen.

Läs debattartikeln här.Fr v: Leif Degler, Maria Lundqvist-Brömster, Björn Boquist, Rosalie Gnipe, Susanne Lundström och Ann Sjöborg.

Förbundsstämma 2018: Nyvald förbundsstyrelse

Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts förbundsstämma har valt en ny förbundsstyrelse den 6 - 7 oktober. Nya i styrelsen är: Sofia Björk, Jämtland, Susanne Lundström, Norrbotten, Leif Degler, Skåne, Ann Sjöborg, Stockholm och Jan-Olof Dahlin från Västra Götaland.

Hjärnkrafts ordförande Maria Lundqvist-Brömster från Västerbotten omvaldes enhälligt liksom Björn Boquist, vice ordförande och Rosalie Gnipe, ledamot, båda Stockholm samt Thomas Kollberg Västra Götaland.

Vid stämman tog samtliga ombud från hela landet ett uttalande där Hjärnkraft vill att tre åtgärder ska göras för att förbättra situationen för personer med förvärvad hjärnskada och deras anhöriga/närstående.

Läs uttalandet här:Utbildningsdag om hjärnskador i Borlänge

Den 27 november arrangerar Hjärnkraft en utbildningsdag om konsekvenserna efter förvärvad hjärnskada i Borlänge. Lyssna till Matilda som berättar om sin rehabilitering efter trafikolyckan. För anhöriga och personer som arbetar med att ge anhöriga stöd finns en parallell programpunkt. Välkommen med din anmälan.

Läs mer och anmälanHjärnkraft testar Sveriges första anhörig-app

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft inleder ett samarbete med företaget FamilyLink. I ett gemensamt projekt kommer Hjärnkrafts medlemmar att under hösten 2018 erbjudas möjligheten att använda appen ”Jocce” kostnadsfritt.
Jocce är ett nytt digitalt hjälpmedel i form av en app, utvecklad för att underlätta informationsdelning och samarbete för personer som regelbundet hjälper någon som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning behöver stöd i vardagen. 

Läs mer om "Projektet Jocce"Hjärna idag - nationell konferens avslutar Modellprojektet

Arvsfondsprojekten Modellprojektet och Hjärna Tillsammans bjuder in till nationell konferens i Stockholm den 20 november. Konferensen vänder sig till personer med egen erfarenhet av hjärnskada, närstående, politiker, profession, beslutsfattare, samt andra intresserade av området när det gäller barn, ungdomar och vuxna.

För att lösa dagens och morgondagens problem krävs en mångfald av perspektiv och idéer där den gemensamma nyckeln är samverkan! Den 20 november görs därför en nationell kraftsamling för hjärnan. Syftet med konferensen är att belysa det aktuella kunskapsläget och behovet av verksamhets- och kunskapsutveckling, presentera resultat, uppmuntra interprofessionella nätverk och inspirera till vägar framåt.

Läs mer i programmet (pdf öppnas i nytt fönster).

Anmälan direkt (länk till anmälan).

 

VARMT VÄLKOMMEN!


Sverige behöver nationella riktlinjer för hjärnskakning

Hjärnskakning är en av de vanligaste orsakerna till att barn söker akutvård - ändå saknas nationella rekommendationer. Det skriver Hjärnkraft och Modellprojektet i en debattartikel i Dagens Medicin.

Länk till artikeln.

Hur kan hjärnskaderehabiliteringen bli bättre? Och vad händer sedan?

Hjärnkraft arrangerar tillsammans med Modellprojektet två dialogträffar i Östersund den 24 september och i Sundsvall den 25 september. På agendan står bland annat diskussion om Kunskapscenter för hjärnskador och nationella riktlinjer. Dessutom diskuteras behovet av organiserad samordning och hur situationen ser ut i respektive län och ort.

Läs mer i kalendarietHjärnkraft lanserar anhörigtelefon

Har du som anhörig till en person med förvärvad hjärnskada frågor eller behöver prata med någon? Nu är Hjärnkrafts anhörigtelefon öppen måndagar kl 10-12 och onsdagar kl 12-14. Välkommen att ringa 08-447 45 38.

Läs mer om Hjärnkrafts anhörigstöd, pdf öppnas i nytt fönster


Välkommen på inspirationshelg


Hjärnkraft arrangerar inspirationshelg för anhöriga den 13 - 14 april 2019 på Ädelfors folkhögskola. Inspirationshelgen är öppen för medlemmar i hela landet. OBS! Nytt datum program uppdateras inom kort.

Läs mer i programmet (pdf i nytt fönster).

Anmälan: Du kan anmäla dig direkt via e-post till anmalan@hjarnkraft.se (ange namn och adress).

Varmt välkommen!
Hjärnkraft i Almedalen

Modellprojektet presenterades vid seminariet "Ett liv som räddas ska också levas - hur kan hjärnskaderehabiliteringen utvecklas?". Dessutom berättar Gunnar Strömhielm om sin resa efter bilolyckan som resulterade i en förvärvad hjärnskada. 

Lyssna och se seminariet via youtube


Hjärnkraft får fana

På Sveriges nationaldag var Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft inbjudna av Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg för att ta emot en fana med anledning av förbundets 30-årsdag. Ceremonin ägde rum på Tessinska palatset i Stockholm. Hjärnkraft vill ha 18-årsgräns för cykelhjälm

Hjärnkrafts ordförande Maria Lundqvist-Brömster välkomnar trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s förslag om att höja åldersgränsen för cykelhjälm till 18 år.

Läs mer:


Nu måste socialdemokraterna lyssna

"Vi välkomnar att Miljöpartiet nu tar bladet från munnen och föreslår att besparingskravet tas bort från direktiven till LSS-utredningen", säger Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius i en kommentar. "Vi ser fram emot att även Socialdemokraterna backar från sin ståndpunkt och tar till sig av den massiva kritiken mot direktivens ensidiga fokus på besparingar."

Läs mer (pressmeddelande, öppnas i nytt fönster).Stoppa förslagen om inskränkningar i LSS-reformen

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft reagerar kraftigt på de inskränkningar i LSS som läckt från LSS-utredningen. Enligt förslaget kommer barn under 12 år och personer över 80 år inte längre kunna beviljas personlig assistans. I en debattartikel protesterar Hjärnkrafts ordförande mot förslaget.

Läs debattartikeln i ETC.


 

Skallskador ökar risken för demens

En skallskada kan öka risken för demens med upp till 80 procent så långt som 15 år efter olyckan. Det visar en ny studie av umeåforskarna Anna och Peter Nordström. Sofie Wennberg i Hjärnkrafts styrelse intervjuades i TV4-nyheterna i samband med inslaget. 

Länk till inslaget på Youtube


SjukvårdsCV ditt stöd i vården

  Ett hjälpmedel har tagits fram för att underlätta vid sjukhusvistelser
  eller i kontakter med vården. 

  Läs mer

Gör något nu

"Det är med sorg vi tagit del av Socialstyrelsens rapport och de konsekvenser som blir när staten överger dem som har de största behoven med motiveringen att kommunen ska ta ansvaret. Vi kräver att regeringen gör något nu" säger Maria Lundqvist-Brömster i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet i sin helhetHjärntrötthet tas upp i P1

Programmet Kropp & Själ tar upp hjärntrötthet. Hjärnkrafts styrelseledamot Sofie Wennberg beskriver tillsammans med programledaren vilka konsekvenser det kan få.

Lyssna på inslaget här:


Lägre hastighet gör stor skillnad

"Min dotter skulle ha klarat sig med några frakturer om bilföraren kört långsammare". Hjärnkraft Stockholms ordförande Janne Hagström intervjuas i Godmorgon Sverige om konsekvenserna efter en trafikolycka där dottern fick svåra hjärnskador.
Lyssna på inslaget (intervju kommer efter 20 minuter).

Smittad av TBE: ”Klarade inte av att vara mamma”

I en artikel i Svenska Dagbladet beskriver Stina Hagström von Hellens, medlem i Hjärnkraft, hur fästingbettet påverkat henne och hennes familj. 

Läs artikeln

Ramlat från en stege?

Du som är medlem omfattas av Hjärnkrafts kollektiva olycksförsäkring. Om du råkar ut för ett olycksfall kan du få ersättning för kostnader som läke-, tandskade- och resekostnader. Du har också möjlighet till ersättning för merkostnader. 

Läs mer om försäkringen


Starta anhöriggrupp?

Vill du starta en anhöriggrupp för närstående och anhöriga till personer med förvärvad hjärnskada. Nu finns en checklista som kan vara till hjälp i uppstartsfasen. 

Läs mer på anhörigsidan.


Riktlinjer för återgång till skola eller aktivitet efter hjärnskakning

Hur länge ska barn och unga vila efter en hjärnskakning? Och hur bör de successivt återgå till skola eller fysisk aktivitet? I materialet Hjärnskakning, som består av fyra olika delar, finns tips på vad man ska tänka på och förslag på lämpliga aktiviteter.

Du hittar materialet för nedladdning i webbshoppen.


Vanlig hjärnskakning - Att leva med lätt traumatisk hjärnskada

Nytryckningen är klar av skriften som kan vara ett hjälpmedel för personer som har fått en lätt traumatisk hjärnskada, för anhöriga eller för vårdpersonal. Sofie Wennberg beskriver vilka strategier som hjälpt henne att få ett så normalt liv som möjligt.

Skriften går att ladda ner eller beställa som tryckt till självkostnadspris i webbshopen.

Läs mer eller beställ här.Arkivet - tidigare publicerat

Aktiviteter, nyheter och information som tidigare varit publicerat på startsidan återfinns i arkivet

Till arkivetTidningen
Hjärnkraft är vår medlemstidning som kommer ut fyra gånger per år. 

Läs senaste numret.

Prenumerera på Hjärnkraft.

Kalender, event

Här finns Hjärnkrafts viktiga datum, aktiviteter och events som utbildningsdagar med mera. Till kalendariet.

Vill ni få med en aktivitet? Mejla gärna info@hjarnkraft.se.


Nyheter i media
den 11 november 2018
Att snabbt kyla ner hjärnan hos människor som drabbats av hjärtstopp kan  minska risken för hjärnskador hos de som överlever, det visar en...
den 30 oktober 2018
Margareta Rödén är läkare och har tagit fram en rehabiliteringstrappa för hjärnskakningar åt Ridsportförbundet. Här ger hon råd om hur man...
den 22 oktober 2018
En strokeskadad hjärna kan lagas med spel i virtual reality. Umeåbolaget Brain Stimulation tar fram unik metod.
den 11 oktober 2018
Huvudskador är en av de vanligaste orsakerna till akutvård för barn och unga. Barn sjukskrivs inte, de förväntas snarast återgå till...
Våra egna annonser
 

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft
08-447 45 30
Måndag-torsdag 9-16
Nybohovsgränd 12, 1 tr
117 63 Stockholm
info@hjarnkraft.se