AnnonserEtt liv som räddas ska också levas!

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft arbetar sedan 1988 för människor med förvärvad hjärnskada och deras närstående.
Vi verkar för effektiv rehabilitering, ökad kunskap och förbättrat stöd för att minimera konsekvenserna av förvärvade hjärnskador.
Läs mer om Hjärnkraft.

Modellprojektet är ett treårigt arvsfondsprojekt som Hjärnkraft driver för att ta fram modeller för förbättringar inom åtta olika samhällsområden. Läs mer.
 
AktuelltHjärnkraft i Almedalen

Modellprojektet presenterades vid seminariet "Ett liv som räddas ska också levas - hur kan hjärnskaderehabiliteringen utvecklas?". Dessutom berättar Gunnar Strömhielm om sin resa efter bilolyckan som resulterade i en förvärvad hjärnskada. 

Lyssna och se seminariet via youtube

Träffa oss i Almedalen

Hjärnkraft kommer att vara i Almedalen även i år tillsammans med Modellprojektet. Besök oss gärna i Funktionsrätts tält, plats 124 på Skeppsbron i Visby, måndagen den 2/7 kl 9-12, eller lyssna på seminariet "Ett liv som räddas ska också levas - hur kan hjärnskaderehabiliteringen utvecklas?" på Café Strandporten den 2/7 kl 14:30. Den 3/7  kl 10:45 arrangeras seminariet Vård för förvärvad hjärnskada - först röda mattan sedan svart hål" på Café Strandporten. 

Alla är varmt välkomna!

Missa inte politikerutfrågningen där Hjärnkraft är medarrangörer. 
Läs mer om utfrågningarna.

Hela programmet för Almedalsveckan finns på www.almedalsveckan.info


Hjärnkraft får fana

På Sveriges nationaldag var Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft inbjudna av Stockholms landshövding Sven-Erik Österberg för att ta emot en fana med anledning av förbundets 30-årsdag. Ceremonin ägde rum på Tessinska palatset i Stockholm. Hjärnkraft vill ha 18-årsgräns för cykelhjälm

Hjärnkrafts ordförande Maria Lundqvist-Brömster välkomnar trafiksäkerhetsorganisationen NTF:s förslag om att höja åldersgränsen för cykelhjälm till 18 år.

Läs mer:


Nu måste socialdemokraterna lyssna

"Vi välkomnar att Miljöpartiet nu tar bladet från munnen och föreslår att besparingskravet tas bort från direktiven till LSS-utredningen", säger Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius i en kommentar. "Vi ser fram emot att även Socialdemokraterna backar från sin ståndpunkt och tar till sig av den massiva kritiken mot direktivens ensidiga fokus på besparingar."

Läs mer (pressmeddelande, öppnas i nytt fönster).
Hjärnkraft lanserar anhörigtelefon

Har du som anhörig till en person med förvärvad hjärnskada frågor eller behöver prata med någon? Nu är Hjärnkrafts anhörigtelefon öppen måndagar kl 10-12 och onsdagar kl 12-14. Välkommen att ringa 08-447 45 38.

Läs mer om Hjärnkrafts anhörigstöd, pdf öppnas i nytt fönsterStoppa förslagen om inskränkningar i LSS-reformen

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft reagerar kraftigt på de inskränkningar i LSS som läckt från LSS-utredningen. Enligt förslaget kommer barn under 12 år och personer över 80 år inte längre kunna beviljas personlig assistans. I en debattartikel protesterar Hjärnkrafts ordförande mot förslaget.

Läs debattartikeln i ETC.


 

Utbildningsdag i Umeå

Den 23 maj 2018 arrangerar Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft en utbildningsdag med tema "Konsekvenser vid förvärvade hjärnskador" i Umeå. Samma kväll hålls även ett informationsmöte.

För intresseanmälan kontakta Per-Erik Nilsson, utbildningsansvarig.

Program


Hjärnkraft föreläser i Växjö

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft föreläser om förvärvade hjärnskador och konsekvenser för individen på Funka-för-livet-mässan i Växjö den 11 april. Ny tid för föreläsningen är kl 13:30 - 15:00.
Fri entré men anmäl deltagande på http://funkaforlivet.se/

Skallskador ökar risken för demens

En skallskada kan öka risken för demens med upp till 80 procent så långt som 15 år efter olyckan. Det visar en ny studie av umeåforskarna Anna och Peter Nordström. Sofie Wennberg i Hjärnkrafts styrelse intervjuades i TV4-nyheterna i samband med inslaget. 

Länk till inslaget på Youtube


Barn- och familjeläger på Mättinge

I sommar anordnar Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft ett läger för familjer där
ett barn har en förvärvad hjärnskada. Föräldrar – syskon, alla i familjen är
välkomna den 30 juli - 3 augusti 2018. 

Pdf med mer information
Anmälan direkt


SjukvårdsCV ditt stöd i vården

  Ett hjälpmedel har tagits fram för att underlätta vid sjukhusvistelser
  eller i kontakter med vården. 

  Läs mer

Ny låt av Jessica & Rocky

Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts ambassadör Jessica Falk har släppt singeln och musikvideon "Make A Change" tillsammans med sin dotter Rocky.
Med låten vill de öka kunskapen om förvärvade hjärnskador och samtidigt stötta Hjärnskadefonden.

Läs mer

Gör något nu

"Det är med sorg vi tagit del av Socialstyrelsens rapport och de konsekvenser som blir när staten överger dem som har de största behoven med motiveringen att kommunen ska ta ansvaret. Vi kräver att regeringen gör något nu" säger Maria Lundqvist-Brömster i ett pressmeddelande.

Pressmeddelandet i sin helhet

Välkommen till Hjärnkraft, Cecilia Boestad


Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft har anställt Cecilia Boestad som ny förbundssekreterare och kanslichef. Cecilia Boestad är leg fysioterapeut och har bred erfarenhet av hjärnskaderehabilitering. Hon tillträder den 8 januari 2018.


Manifestation den 3 december - Assistans är frihet, Rädda LSS

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft deltog även i år vid manifestationen Assistans är frihet, Rädda LSS på flera orter i landet. RBU arrangerade och den samlade funktionsrättsrörelsen medverkade.

I Stockholm talade Christina Amundberg, Hjärnkrafts tidigare v ordf. om att neddragningarna i assistansen drabbar dem med de största behoven. De omfattas inte att regeringens undantag. Hon beskriver konsekvenser av domar och vilket stöd som finns i forskningen för behovet av insatser.


Hjärnskadekortet i TV

I första avsnittet av programmet Trafikpoliserna visas Hjärnkrafts Hjärnskadekort upp i rutan. Kortet används för att beskriva vilka konsekvenser hjärnskadan har för personen och kan underlätta i många vardagliga situationer. Hjärnskadekortet är en medlemsförmån för medlemmar i Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

Beställ ett Hjärnskadekort
Hjärntrötthet tas upp i P1

Programmet Kropp & Själ tar upp hjärntrötthet. Hjärnkrafts styrelseledamot Sofie Wennberg beskriver tillsammans med programledaren vilka konsekvenser det kan få.

Lyssna på inslaget här:


Lägre hastighet gör stor skillnad

"Min dotter skulle ha klarat sig med några frakturer om bilföraren kört långsammare". Hjärnkraft Stockholms ordförande Janne Hagström intervjuas i Godmorgon Sverige om konsekvenserna efter en trafikolycka där dottern fick svåra hjärnskador.
Lyssna på inslaget (intervju kommer efter 20 minuter).

Smittad av TBE: ”Klarade inte av att vara mamma”

I en artikel i Svenska Dagbladet beskriver Stina Hagström von Hellens, medlem i Hjärnkraft, hur fästingbettet påverkat henne och hennes familj. 

Läs artikeln

Ramlat från en stege?

Du som är medlem omfattas av Hjärnkrafts kollektiva olycksförsäkring. Om du råkar ut för ett olycksfall kan du få ersättning för kostnader som läke-, tandskade- och resekostnader. Du har också möjlighet till ersättning för merkostnader. 

Läs mer om försäkringen


Starta anhöriggrupp?

Vill du starta en anhöriggrupp för närstående och anhöriga till personer med förvärvad hjärnskada. Nu finns en checklista som kan vara till hjälp i uppstartsfasen. 

Läs mer på anhörigsidan.


Riktlinjer för återgång till skola eller aktivitet efter hjärnskakning

Hur länge ska barn och unga vila efter en hjärnskakning? Och hur bör de successivt återgå till skola eller fysisk aktivitet? I materialet Hjärnskakning, som består av fyra olika delar, finns tips på vad man ska tänka på och förslag på lämpliga aktiviteter.

Du hittar materialet i webbshoppen.


Vanlig hjärnskakning - Att leva med lätt traumatisk hjärnskada

Nytryckningen är klar av skriften som kan vara ett hjälpmedel för personer som har fått en lätt traumatisk hjärnskada, för anhöriga eller för vårdpersonal. Sofie Wennberg beskriver vilka strategier som hjälpt henne att få ett så normalt liv som möjligt.

Skriften går att ladda ner eller beställa som tryckt till självkostnadspris i webbshopen.

Läs mer eller beställ här.Arkivet - tidigare publicerat

Aktiviteter, nyheter och information som tidigare varit publicerat på startsidan återfinns i arkivet

Till arkivetTidningen
Hjärnkraft är vår medlemstidning som kommer ut fyra gånger per år. 

Läs senaste numret.

Prenumerera på Hjärnkraft.

Kalender, event

Här finns Hjärnkrafts viktiga datum, aktiviteter och events som utbildningsdagar med mera. Till kalendariet.

Vill ni få med en aktivitet? Mejla gärna info@hjarnkraft.se.


Nyheter i media
den 11 juli 2018
Anna Holmlunds rehabilitering ser ut att gå mot nya triumfer. Enligt 30-åringen själv har hon gjort ett avsevärt framsteg den senaste...
den 30 juni 2018
Annika Hasselqvist, 54, i Brandstorp drabbades av TBE för nästan 20 år sedan.  Hon kommer aldrig bli helt återställd.  Än i dag lever hon...
den 31 maj 2018
Svenska Ridsportförbundet arbetar intensivt för att anpassa idrottens ”hjärntrappa” till ryttare som drabbats av hjärnskakning....
den 17 maj 2018
Personer med lägre inkomst och utbildning får vänta längre på rätt vård efter att ha drabbats av en stroke. Det gör att de också riskerar...
Våra egna annonser
 

Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft
08-447 45 30
Måndag-torsdag 9-16
Nybohovsgränd 12, 1 tr
117 63 Stockholm
info@hjarnkraft.se