Det handlar inte bara om hjälpmedel – utan också om människovärde
Vi i Sverige har inte lyckats skapa fri rörlighet för de som är i behov av hjälpmedel. Istället är det postnumret som styr mer än individernas behov. Det skriver företrädare för funktionsrättsrörelsen tillsammans med professionen i en debattartikel.
Tillgången till hjälpmedel – som borde vara en självklar förutsättning för delaktighet och jämlikhet – styrs i praktiken av ett splittrat system där postnumret spelar större roll än individens behov. Det är oacceptabelt.
Nekas hjälpmedel för fritidsaktiviteter
Hjälpmedel är inte en lyx. De är livsnödvändiga verktyg för att kunna gå i skolan, jobba, umgås, idrotta, leva. De är en mänsklig rättighet, enligt FN:s funktionsrättskonvention, och samtidigt en klok samhällsekonomisk investering. Trots det präglas dagens hjälpmedelsförsörjning av ojämlikhet, byråkratiskt krångel och ett lapptäcke av regler som varierar kraftigt mellan landets regioner.
Det handlar inte bara om hjälpmedel – det handlar om människovärde, om rättvisa och om ett samhälle där alla får förutsättningar att leva ett självständigt och rikt liv. Den som behöver ett hjälpmedel ska inte behöva slåss mot systemet för att få det. Det är dags att göra om och göra rätt.
Debattartikeln har undertecknats av Sveriges arbetsterapeuter, Funktionsrätt Sverige, DHR (Delaktighet handlingskraft rörelsefrihet), Fysioterapeuterna och Svenska logopedförbundet.
Läs hela debattartikeln hos Alltinget