Miljarder till skola och välfärd
I budgetpropositionen finns både guldkorn och missade möjligheter att förbättra livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning. Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025 insatser för att utveckla välfärden. Förslaget innebär bland annat en uppräkning av schablonbeloppet för assistansersättningen, ökning av statsbidraget till funktionshindersorganisationer samt förstärkningar inom områdena psykisk hälsa och suicidprevention.
– Med dessa insatser stärker regeringen välfärdens grunduppdrag i att stötta och hjälpa människor med stora behov. Jag är också stolt över att vi föreslår ökade statsbidrag till de funktionshinderorganisationer som har en unik kompetens som är viktig att ta tillvara, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall i ett pressmeddelande.
Satsning på assistansen
– Tillgängligheten till assistans är en helt central del av Sveriges gemensamma välfärd. Satsningarna är ett stort steg på vägen för att möjliggöra för fler barn att beviljas assistansersättning och därmed få den hjälp de verkligen behöver, säger Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg.
Som en del i arbetet med att förbättra förutsättningarna för den personliga assistansen föreslår regeringen i budgetpropositionen att räkna upp timbeloppet med 3 procent för 2025. Schablonbeloppet för assistansersättningen blir därmed 342,58 kronor, en höjning med 9 kronor och 98 öre jämfört med 2024. Det nya schablonbeloppet börjar gälla den 1 januari 2025. Samtidigt aviseras åtgärder för att förhindra välfärdsbrottslighet och felaktiga utbetalningar inom ersättningen.
–En höjning av schablonersättningen skapar bättre förutsättningar för en väl fungerande assistans under 2025 och genom att se över möjligheten till indexering av ersättningen vill vi skapa långsiktigt stabila villkor, säger Liberalernas funktionsrättspolitiska talesperson Malin Danielsson.
Regeringen och Sverigedemokraterna avser också att undersöka införandet av en indexering av schablonbeloppet, som skulle innebära större förutsägbarhet för kommuner, privata utförare och för assistansmottagare, och göra det enklare att planera och utföra en personlig assistans av hög kvalitet.
Ökat statsbidrag
I budgetpropositionen föreslås att statsbidraget höjs för funktionsrättsorganisationer något som välkomnas av Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft och Funktionsrätt Sverige. Hjärnkraft och Funktionsrätt Sverige har i flera år påtalat att det blir allt svårare att följa upp funktionshinderspolitiken på grund av otillräcklig finansiering.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2025 ett ökat statsbidrag till funktionshindersorganisationer på 20 miljoner kronor årligen för tre år framåt. Syftet är att stötta funktionshindersorganisationerna i deras arbete för full delaktighet och jämlikhet i samhället för personer med funktionsnedsättning. Det ökade statsbidraget innebär en höjning med tio procent.
– Det är mycket välkommet att regeringspartierna nu infriar sitt vallöfte, men vår förhoppning är att det här bara är första steget och att statsbidraget framöver kommer att höjas i takt med kostnader för löner och hyror, säger Nicklas Mårtensson i en kommentar.
Satsningar inom psykisk hälsa och suicidprevention
Regeringen föreslår att ytterligare 470 miljoner kronor avsätts under 2025 för att säkerställa att barn och unga i behov av specialiserad vård vid psykisk ohälsa får vård i tid. Vidare stärks och utvecklas insatser för att förbättra det akutpsykiatriska omhändertagandet och suicidförebyggande arbetet. Förslaget innebär att 400 miljoner kronor avsätts under 2025.
Därutöver avsätts 500 miljoner kronor. Syftet är att skapa förutsättningar för att primärvården ska vara första ingång vid psykisk ohälsa, för såväl barn och unga som vuxna och äldre.
– Alltför många barn och unga har fått vänta i köer istället för att få hjälp att må bättre, säger socialminister Jakob Forssmed.
Skolan stärks
Även inom skolans område föreslås ett antal satsningar. För att vända utvecklingen i svensk skola med sjunkande kunskapsresultat vill regeringen stärka flera statsbidrag och gör bland annat satsningar på kunskapsbidraget, kvalitetshöjande åtgärder i förskolan, personalförstärkningar, akutskolor och läromedel. Dessutom aviseras en tioårig grundskola från hösten 2028.
Stärkt stöd till folkhögskolorna
Extra glädjande är att folkhögskolorna föreslås få ytterligare 25 miljoner kronor. Folkhögskolan är en viktig utbildningsform för många personer med funktionsnedsättning. Regeringen föreslår därför att det särskilda utbildningsstödet som ska underlätta studier på folkhögskola stärks med 25 miljoner kronor.
– Det är viktigt att underlätta för alla personer, oavsett funktionsnedsättning, att utbilda sig eller komma i arbete. Därför stärker regeringen nu det särskilda utbildningsstödet så att fler får rätt stöd i rätt tid, säger utbildningsminister Johan Pehrson.
Stöd till personer med funktionsnedsättning
Dessutom stärks tolkstödet och stödet förenklas för personer med funktionsnedsättning att starta företag. Samtidigt aviseras ett stöd för personer med syn- eller hörselnedsättning. Reglerna för bidrag för personligt biträde ändras så att de som har behov av både stöd i de dagliga arbetsuppgifterna via ett personligt biträde och stöd av tolk i det löpande arbetet kommer att ha möjlighet till detta.
Inga förbättrade livsvillkor
Funktionsrätt Sverige saknar reformer som förbättrar livsvillkoren för de flesta som idag lever med en funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom. Funktionsrätt Sverige menar exempelvis att den stora satsningen på ett nytt jobbskatteavdrag i själva verket bidrar till att öka ojämlikheten i samhället, eftersom de som lever på sjuk- och aktivitetsersättning inte får någon skattesänkning överhuvudtaget.
Regeringen lämnar budgetpropositionen till riksdagen den 19 september. Läs hela budgetpropositionen på:
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2024/09/prop.-2024251
Bild ovan: Finansminister Elisabeth Svantesson presenterar regeringens budgetproposition för 2025 i Rosenbad. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet