Kvinna arbetar med ett bildstöd på en vit tavla. Foto: MFD.

Bildstöd ökar delaktigheten

Myndigheten för delaktighet, MFD, utvecklar sina undersökningsenkäter med hjälp av bildstöd. Stödet gör det möjligt för personer med stora läs- och skrivsvårigheter att svara på MFD:s enkäter. Satsningen gör att fler människor kan dela med sig av sina erfarenheter och tycka till i frågor som berör dem.

I över tio år har MFD samlat in svar från sin undersökningspanel Rivkraft, där personer med funktionsnedsättning svarar på frågor om hur de upplever vardagen. Trots att enkätverktyget är enkelt fungerar det inte för alla, en del behöver tydligare vägledning och stöd av bilder för att förstå frågorna och sammanhanget. Genom att utveckla en alternativ lösning för att inhämta svar, kan MFD få ökad kunskap om behoven hos en grupp människor som sällan blir hörda i andra samhällsundersökningar.

– Att förstå behoven hos personer med funktionsnedsättning är grunden för att öka delaktigheten i samhället. Att vi inom kort inhämtar svar från en grupp som sällan deltar i andra enkäter är ett viktigt steg mot ett mer inkluderande samhälle, säger Pernilla Börjesson, avdelningschef för avdelningen för utredning.

Utvecklingen sker i samarbete med Begripsam som är experter på digital och fysisk tillgänglighet, med fokus på kognition. MFD och Begripsam ska även uppsöka verksamheter där personer med behov av bildstöd i enkäter finns och berätta om värdet av att delta i Rivkraft.

– Vår ambition är att skapa ett engagemang bland stödpersoner så att målgruppen ges möjlighet att bidra till en demokratisk och inkluderande samhällsutveckling, säger Stefan Johansson VD på Begripsam.

Att delta i Rivkraft är frivilligt och kostnadsfritt. Panelen består idag av 2300 personer med olika funktionsnedsättningar och svaren avkodas för anonymitet. Genom bildstöd kan personer med intellektuell funktionsnedsättning, autism och läs- och skrivsvårigheter delta i Rivkraft.

Vill du testa olika samtalsstöd?

I vår butik har vi två produkter som kan underlätta samtal. 

Samtalsstöd för barn och ungdomar

Samtalsstöd för barn och ungdomar är ett visuellt material som synliggör det som är svårt i skolan och på fritiden men också det som fungerar bra i vardagen.

Att samtala med bilder

Samtala med bilder synliggör det som är svårt i förskolan, skolan eller på fritiden men också det som fungerar bra. Åldersgrupp 6–18 år. Samtala med bilder riktar sig till dig som arbetar inom förskola, skola, habilitering, barn och ungdomspsykiatrin (BUP) eller inom vården.

Dela gärna.