Psyk E-bas anhörig
Kurs för dig som möter personer med utmattningssyndrom
Har en person i din närhet drabbats av utmattningssyndrom? Behöver du stöd och kunskap för att lättare hantera din vardag?
Syftet med Psyk-E bas anhörig är att bidra till kunskap och förståelse om stress, utmattningssyndrom och situationen som anhörig.
Utmattningssyndrom innebär en radikal förändring av förmågan att klara såväl arbete som familjeliv. Många blir heltidssjukskrivna under lång tid, och även oförmögna att klara av omsorg om barn och hem. Att detta innebär en stor belastning på framför allt partnern men också på andra familjemedlemmar är självklart.
Anhöriga i denna situation behöver hjälp och stöd. Det kan gälla frågor som: Går det över? Hur länge varar dessa tillstånd? Hur kan de själva handla för att hjälpa sin sjuka partner? Denna kurs kan vara ett bra sätt att hjälpa och stötta.
Hör Cecilia Boestad, förbundssekreterare på Hjärnkraft berätta om kursen i filmen.
Du lär dig
Under kursen kommer du lära dig om stress och stressreaktioner, rehabilitering, återhämtning samt vad det kan innebära att vara anhörig.
Kursen vänder sig till
Kursen vänder sig till dig som är anhörig till en person med utmattningssyndrom. Andra målgrupper är personer som i sitt arbete möter anhöriga, anhörigkonsulenter, personal inom psykiatrin, socialpsykiatrin, studenthälsan, föreningar och liknande.
Kursen innehåller:
Psyk-E bas är ett kompetenshöjningsprogram med några av landets främsta experter inom området. Psyk-E bas anhörig består av sex föreläsningar och fyra faktablad:
Att vara anhörig – Bo Blåvarg
Stress och stressreaktioner – Marie Åsberg
Vad är utmattningssyndrom – Alexander Wilczek
Mitt utmattningssyndrom – Pia Dellson
Rehabilitering vid utmattningssyndrom – Lisa Brändström
Min återhämtning – Pia Dellson
Kursen – ett samarbete
Kursen är framtagen av professor emeritus Marie Åsberg och hennes forskargrupp på Karolinska Institutet i samarbete med Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.
Föreläsare:
Bo Blåvarg är legitimerad psykolog och verksamhetschef på Ersta Vändpunkten i Stockholm. Ersta Vändpunkten är en mottagning för anhöriga, barn, unga föräldrar och andra vuxna som lever i eller har vuxit upp i en familj med beroende.
Marie Åsberg är professor emeritus i psykiatri. Hon började som klinisk psykiater 1965 och har sedan dess forskat kring behandling av depression, självmordsproblem och utmattningssyndrom. Hon har varit ledamot av SBUs styrelse, och ledde SBUs arbete med att granska depressionsbehandling. Nu forskar hon kring stress och utmattning på Karolinska institutet, Danderyds sjukhus.
Alexander Wilczek är medicine doktor, legitimerad läkare, psykiater, psykoanalytiker och stressforskare vid Karolinska Institutet. Han har varit verksamhetschef för Ersta psykiatriska klinik som tagit hand om utmattade sjukvårdare. Dessa patienter erbjöds en skräddarsydd rehabilitering, följdes noggrant och resultaten har legat till grund för Erstamodellen.
Pia Dellson är cancerläkare och psykiater och arbetar kliniskt med cancerrehabilitering på Skånes universitetssjukhus i Lund. Hon är även författare, bland annat till Väggen – en utbränd psykiaters noteringar, som utgår från hennes egna erfarenheter av utmattningssyndrom.
Lisa Brändström är arbetsterapeut och rehabkoordinator. I flera år har hon arbetat inom psykiatrin, framförallt med patienter som drabbats av utmattningssyndrom. Hon har arbetat med patienterna individuellt och i grupp samt med anhöriga. I sitt arbete har hon lett kvalitetssäkringsprojekt för behandlingsinsatser i samarbete med flera olika professioner.
Psyk-E bas anhörig finns som uppdragsutbildning på Karolinska institutet för verksamheter och organisationer som kommer i kontakt med anhöriga till personer med utmattningssyndrom. Utbildningen arrangeras för anhöriga i grupper i studiecirkelform.
Vad är en onlinekurs?
En onlinekurs är en smidig inlärningsform där du kan ta del av kursen när, var och hur du vill. Det enda du behöver är internetuppkoppling samt en smartphone, läsplatta eller dator. Du behöver inte heller boka in ett kurstillfälle långt i förväg i kalendern eller åka långt och betala för hotell eller transport för att befinna dig på en fysisk plats.
Genom att använda sig av kursens innehållsförteckning är det enkelt att hoppa från avsnitt till avsnitt, föra anteckningar, reflektera över innehållet och gå tillbaka för att ta del av informationen igen.
Support
Har du problem med att genomföra ditt köp, var vänlig kontakta Coursios support på: support@coursio.com
Bokning av digital kurs
Här kan du boka plats på Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts digitala kurs Psyk E-bas anhörig.
Betala via Klarna och få tillgång till kursen direkt? Boka genom Coursio här.
Vill du boka dig på kursen som privatperson så ska du boka via Coursio.
För bokning av digital kurs och betalning via företagsfaktura klicka på Köp med faktura.
Psyk E-bas anhörig
Fördjupande kurs med flexibel start!
Våra digitala kurser är tillgängliga i 6 månader och du startar när du vill.
Kursintyg ingår!
Format: Digital kurs med individuell licens.
Introduktionspris: 500 kr (momsfritt).
Medlemspris 250 kr endast kortköp.
Kortinfo om kursen
Klicka på rubrikerna för mer information.
När du klickar på Köp med kort-knappen dirigeras du vidare till Coursios hemsida, där du registrerar ett kundkonto och skapar ett lösenord.
Betalning hanteras genom Klarna Checkout, som erbjuds i samarbete med Klarna AB. Du kan välja på Klarna faktura, Klarna konto, att betala direkt med kort eller med banköverföring. Du kan läsa de fullständiga villkoren för Klarna checkout här.
När köpet gått igenom kan du ta del av kursmaterialet via ditt kundkonto på https://app.coursio.com/.
Om du inte kan boka plats eller har frågor om kursen, kontakta Hjärnkraft via e-post: info@hjarnkraft.se.
Om du vill ha faktura utställd till din arbetsgivare, företag eller organisation kan du klicka på Köp med faktura.
Har du frågor gällande betalningen, kontakta Coursio via e-post: support@coursio.com
Licensen för den digitala kursen är individuell och gäller för 1 deltagare. Du har fri tillgång till materialet under 6 månader från det datum du köper kursen. Det är inte tillåtet att dela på en licens eller sprida lösenordet till kontot.
Bokningen är bindande när kursen har betalats. Se användarvillkor på kursens bokningssida.
Rättigheterna till kursmaterialet tillhör Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft. Det är inte tillåtet att sprida materialet.
Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts köpvillkor för digitala kurser hittar du här.
När köpet gått igenom kan du ta del av kursmaterialet via ditt kundkonto på https://app.coursio.com/.
Notera att du behöver den senaste versionen av Chrome, Firefox eller Edge för att kursen ska fungera optimalt.
Du går igenom materialet i din egen takt under de 6 månader som kursen finns tillgänglig från köp.
Kursen är interaktiv och har ett tydligt upplägg.
Kursen innehåller både filmat material, texter och övningsuppgifter.
Uppskattad tidsåtgång anges för respektive kurs, men kan variera mycket bland annat beroende på hur mycket engagemang du lägger ner på övningsuppgifterna.
Övningsuppgifterna fungerar som ett stöd för att kontrollera att du har förstått innehållet, eller ger dig möjlighet att reflektera.
När du genomfört kursens alla avsnitt får du ett personligt kursintyg. Intyget skickas till din e-post.