Foto: Pexels.com

TBE-sektionen

Välkommen till TBE-sektionen inom Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft. Läs mer om sektionen längre ner eller klicka direkt till fullständiga berättelser och fakta ur skriften.

Det hände mig. Läs TBE-drabbades berättelser. 

Fakta om TBE. Om viruset sjukdomen, fästingar mm

AKTUELLT

Nyheter från TBE-sektionen.

Välkommen på onlinemöte
om TBE den 17 oktober 2021

Vi erbjuder kostnadsfria online-möten om TBE. Du som undrar eller själv är TBE-drabbad är välkommen att diskutera med andra i liknande situation. Onlinemötena har blivit väldigt uppskattade och de sker i grupp på dagtid. Ansvariga för mötena är två TBE-drabbade som gärna delar med sig av sina erfarenheter. 

Nästa tillfälle blir söndagen 17 oktober kl. 13.00. Då genomförs mötet utan inspelning. 

Anmäl dig till TBESektionen@hjarnkraft.se , en länk till mötet skickas ut innan start.

Välkommen!

Onlinemöte 211001

“Från familjeliv till hemlös till familjeliv” med TBE- drabbade Göran Johannesson och hans sambo Jessica Tillenius. Mötet spelades in. 

Lyssna gärna. Du klickar på den lilla vita pilen nederst härintill.

Onlinemöte 210920

“TBE-sektionen presenteras” med förbundssekreterare Cecilia Boestad. Mötet spelades in. 

Lyssna gärna. Du klickar på den lilla vita pilen nederst härintill.

57 TBE-drabbade och anhöriga berättar i ny skrift från Hjärnkraft

Unika insikter och expertfakta om TBE

2021-06-16

I Sverige diagnosticeras cirka 200 – 300 personer varje år med TBE, Tick Borne Encephalitis. I Hjärnkrafts nya skrift ”Berättelser och fakta om TBE” beskrivs de sena besvär som TBE-drabbade går igenom och hur det även påverkar anhöriga. Flera ledande TBE-experter har medverkat.

Informationsmaterialet vänder sig till de som är drabbade av TBE och deras anhöriga. Ett annat syfte är att öka kunskapen om TBE och hur det är att leva med sviterna efter TBE.

-Antalet personer som drabbas av TBE har ökat de senaste decennierna varför vi ser ett behov av att nå ut med information om TBE och vilka konsekvenser en infektion kan ha. Vi är mycket glada över att kunna presentera den här broschyren som vi tror kan bli mycket användbar för såväl personer som drabbas som deras anhöriga men också för personer som i sitt yrke möter personer med pågående TBE eller med långvariga symtom säger Cecilia Boestad, förbundssekreterare på Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

TBE är en fästingburen virusinfektion. Fästingar är aktiva då dygnsmedeltemperaturen överstiger fem grader.

-Nu är fästingsäsongen i full gång och därför har vi valt att släppa skriften med fakta och 57 berättelser om TBE redan nu. Denna nybildade TBE-sektion kommer succesivt att lägga upp de fullständiga berättelserna, intervjuerna och artiklarna här på webbplatsen, säger initiativtagaren Suzanna Sandberg som själv drabbats av TBE 2017.

Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts TBE-sektion vänder sig till dig som har kognitiva besvär efter TBE och till anhöriga. 

Här finns skriften att ladda ner som pdf: Berättelser och fakta om TBE

Beställ den tryckta skriften i webbutiken