dreamstime_m_75432820

Vaccinera dig mot TBE

Vi rekommenderar de som vistas i riskområden att vaccinera sig.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar eller opastöriserade mejeriprodukter. Vid bett av en infekterad fästing smittas man direkt av sekret från fästingens infekterade spottkörtlar. Det finns ingen behandling mot själva TBE-infektionen. Därför är vaccination det bästa förebyggande skyddet om man rör sig i naturen på platser där det finns fästingar. Cirka 200- 400 personer blir sjuka i TBE varje år. Utbredningen av TBE är väl känd eftersom det är en anmälningspliktig sjukdom. Det innebär att den behandlande läkaren rapporterar fall av TBE till Folkhälsomyndigheten.

Vaccination

Viktigt att veta med TBE vaccin är att du bör påbörja dina vaccinationer innan fästingsäsongen börjar på allvar. Dvs att om du ska ha ett fullgott skydd till nästa vår eller sommar så behöver du påbörja din vaccinering i oktober eller november och ta din tredje respektive fjärde dos senast i april eller maj.

Du behöver tre eller fyra doser under första året beroende på om du är under eller över 50 år. Även om du har en underliggande sjukdom som påverkar immunförsvaret kan spela roll.

För dig under 50 år:  

Dos 1 

Dos 2 en månad efter dos 1  

Dos 3 fem till tolv månader efter dos 2  

Dos 4 tre år efter dos 3   

För dig över 50 år:  

Dos 1 

Dos 2 En månad efter dos 1 

Dos 3 Två månader efter dos 2 

Dos 4 5-12 månader efter dos 3 

Dos 5 Tre år efter dos 4 

Därefter behöver du oavsett ålder fylla på vart femte år för att behålla ett fullgott skydd.

Tidsintervall mellan andra vaccinationer och vaccination mot covid-19

Eftersom vaccinerna mot covid-19 är nya vacciner, ska andra vacciner helst inte ges samtidigt. Det bör gå minst 7 dagar mellan en vaccination mot covid-19 och en annan vaccination.Undantaget är standarddos influensavaccin, vilket kan ges samtidigt som, eller i tid oberoende av vaccination mot covid-19 hos personer 18 år och äldre. För högdosinfluensavaccin skall rekommendationen om 7 dagars intervall iakttas.För barn iakttas alltid 7 dagars intervall till vaccination med ett annat vaccin, inklusive standarddos influensavaccin.

För mer viktig information gå till: 1177.se

 
Använd långbyxor och långärmat

Fästingar finns främst i skog och i högt gräs. Säsongen för fästingar brukar räknas från mars till november. De blir aktiva redan när det är fyra – fem grader. Idag kan man få TBE på årets alla månader i Sverige.  Man kan skydda sig genom att ha långärmad tröja, långbyxor, strumpor och heltäckande skor, helst stövlar. Det har visat sig att mörkt färgade kläder drar till sig färre fästingar. 

Ta bort fästingen på en gång

Risken för att få i sig smittämnen ökar ju längre tid fästingen får sitta kvar. När man varit ute i skogen är det bra att leta efter fästingar direkt när man kommer in. De kryper runt en liten stund innan de har hittat det perfekta bitstället.

Det har funnits många råd genom åren, att smörja med fett, använda nagellack, snurra fästingen. Det har man gått ifrån, antingen kan de metoderna leda till att fästingen ”kräks, eller att delar av fästingen lossnar och blir kvar.

TIPS: 

  • Använd en pincett eller en fästingborttagare. Båda finns att köpa på apotek.
  • Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Försök att se till att hela fästingen följer med.
  • Tvätta bettstället med tvål och vatten.
  • Efter några dagar uppstår en liten inflammation. Om det finns kvarvarande delar av fästingen kan man ofta ganska enkelt ta bort dem då med en pincett eller en nål, men det är inte nödvändigt att göra det. 
  • Dra en klädvårdsrulle över kläderna eller på svåråtkomliga ställen på kroppen.  Fungerar även på korthåriga husdjur.
  • Dra en luskam bit för bit genom håret över ett papper eller ner i dusch eller toalettstol.  
  • Tvätta dina kläder i minst 60 grader eller torktumla dem. Fästingar kan nämligen överleva en tur i 40 grader tvätt.