Rekordmånga TBE-fall i år enligt Folkhälsomyndigheten

2021-10-26 

Enligt den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten så kommer årets statistik när det gäller TBE att vara på rekordnivå. Hittills i år är det 369 konstaterade fall och då är ändå inte året slut än.  Snittet de senaste 5 åren ligger på 327 smittade per år. 

Ny statistik 2021-11-09  483 TBE drabbade hittills 

Detta är en markant och mycket oroväckande ökning av fallen. I och med pandemin vi levt med har människor vistats mer ute i naturen och där finns fästingen och därmed ökar risken att bli biten av en smittad fästing. Fästingen överlever också längre och längre i och med att vi har varmare höstar och vintrar detta i sin tur leder till att du faktiskt kan få fästingar året runt på många platser. 

Vi på TBE sektionen vill se siffror som pekar neråt, inte uppåt. Det är viktigt att vaccinera sig mot TBE men framförallt att man vaccinerar sig i tid. Människors benägenhet att vaccinera sig ökar när det börjar bli varmare och våren närmar sig. Problemet är att om man börjar då så är man inte fullt skyddad när högsäsongen för fästingar infaller.  

Vill man vara fullt skyddad i april-maj måste man påbörja vaccinationen NU. Tyvärr finns inte fästingbussarna ute nu men det finns väldigt många alternativ till dessa. Vårdcentraler, vaccinationsmottagningar men även vissa apotek gör det. Så lägg de minuterna det tar på att säkra ditt skydd och därmed din livskvalitet inför dina semesterplaner 2022. 

Här på sidan finns våra berättelser , där får du en bild av vad som händer när du fått TBE. TBE sprider sig och det är inte längre bara de stora riskområdena som TBE finns i.  

Tänkvärt: 

”Du har jobbat ett helt år och ni bestämmer er för att beställa en resa till ett varmt land. Två veckors njutning av sol, härliga bad, god mat och bara få vara. Ta dagen som den kommer utan en massa måsten. Du kollar upp så du har pass, rätt valuta och du kollar upp vilka eventuella vaccin du behöver för att kunna leva säkert och komma hem utan nån sjukdom. Du skyddar dig helt enkelt mot farorna och hela familjen vaccineras. 

Tänk dig då att du åker på semester någonstans i Sverige på en vacker skärgårdsö eller den där campingen du alltid velat till. Du kanske vill åka ut och plocka svamp eller bara se en del av ditt land du aldrig varit i. Precis som en semester på sydliga breddgrader kan semester i ditt eget land  ge njutning, sol, salta bad och bara få vara. Skyddar du dig själv och familjen då mot de faror som kan finnas där? 

Fästingar i Sverige är farliga djur. Varför vaccinerar vi oss så lättvindigt när vi ska utomlands men struntar i farorna som finns i vårt eget land? ”

Jessica Hägg, TBE-sektionen 

TV4 rapporterar om rekordmånga fall av TBE

Klicka på länken för att se inslaget eller läsa en kort sammanfattning av nyheten: https://www.tv4.se/artikel/vOtZwNBPAG3WQ0w8y1Eyn/rekordoekning-av-tbe-i-sverige?utm_source=tv4.se&utm_medium=shared_link&utm_campaign=Nyheter

Uppdaterad 2021-11-23