Dags för vaccin

TBE sektionen jobbar med information om TBE men även om hur man undviker att få det, det vill säga preventiva åtgärder. Fästingsäsongen är lång och du kan i princip bli smittat året runt men störst risk är mellan mars – oktober.

Förra året hade vi nästan en fördubbling av antalet konstaterade TBE fall – låt inte dessa siffror upprepas i år! Numera finns TBE i nästan hela landet och vi har drabbade från norr till söder. 

Det absolut viktigaste är att vaccinera sig. Leta upp din närmsta vaccinationsmottagning, fästingbuss, fästingbåt och liknande och beställ tid. Glöm inte att sedan fylla på dina doser så du har ett fullgott skydd. 

 För att få en bild av hur det kan vara att få TBE så läs berättelserna här på sidan (Länk till berättelserna) och överväg sen om det är värt risken att INTE vaccinera dig och dina nära.  

Vaccinet kostar en del det är vi fullt medvetna om och tyvärr är det så att i dagsläget är det bara tre regioner i Sverige som har gratis eller delvis subventionerat vaccin. Detta är något TBE-sektionen kommer jobba aktivt för framöver. 

Ett vaccin skyddar dig inte bara från att få TBE infektion, det skyddar dig även mot konsekvenserna som kan komma efter att ha drabbats. 

Läs också SVTs inslag om om region Sörmland uppmaning:  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/regionens-uppmaning-fler-maste-vaccinera-sig-mot-tbe