Cyklister i Borås 2014.

Dyr cykelhjälm inte alltid bäst

Folksams cykelhjälmstest 2021 visar att framför allt barnhjälmarna har blivit säkrare och skyddar betydligt bättre mot hjärnskakning än tidigare.

Hjärnskador i samband med cykling är bland det farligaste en cyklist kan råka ut för. I Sverige skadas ca 2 800 barn varje år så allvarligt i cykelolyckor att de behöver uppsöka sjukhus och varje vecka drabbas i snitt sex barn och tre gånger så många vuxna av huvudskador.

− Det är svårt för konsumenter att veta vad som utmärker en säker hjälm. I årets test har alla barnhjälmar rotationsskydd vilket visar att hjälmtillverkare försökt höja säkerheten. Om man bär hjälm kan två av tre huvudskador undvikas. Dock är fyra gånger högre risk för hjärnskakning om cyklisten använder testets sämsta hjälm jämfört med den bästa. Det visar att det finns potential att förbättra säkerheten ytterligare, säger Helena Stigson, forskare Folksam och ansvarig för testerna i ett pressmeddelande.

Läs mer om Folksams cykelhjälmstest 2021:

Folksams cykelhjälmstest 2021 – dyrast är inte alltid bäst och barnhjälmar har blivit säkrare | Folksam