Kampanj för 1,2 miljarder personer

I samband med Paralympics lanseras #WeThe15 – en kampanj som leds av Internationella Paralympiska Kommittén. ”Vi de 15” är de 15 procent av världens befolkning som utgörs av personer med funktionsnedsättning. Syftet är att öka medvetenheten om rättigheter och inkludering för 1,2 miljarder av världens befolkning. Kampanjen stöd av Funktionsrätt Sverige och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.

Flera stora internationella organisationer står bakom kampanjen, t ex FN, EU-kommissionen, WHO, Världsbanken, International Disability Alliance med flera. Den har inletts den 19 augusti och filmer sprids, byggnader runt om i världen att lysas upp i lila färg mm. I Sverige har Friends arena lysts upp i lila (se bilden, foto: Ryno Quantz Swedish Papalympic Committé).

Det är en ambitiös kampanj som har målet att nå en halv miljard människor för att öka medvetenheten under två veckor. Den kommer att starta i samband med Paralympics, men tanken är att kampanjen ska fortsätta i tio år och fyllas på med mer information under åren.

Kampanjens webbplats är på engelska www.wethe15.org