Matildas minne raderades efter hemska olyckan

När Matilda Thuresson vaknade upp efter 18 dygn i respirator så var hela hennes tidigare liv raderat. Missa inte hennes berättelse i TV4 idag den 2 november 2021 och inslaget där Per Hamid Ghatan förklarar hur hjärnan fungerar efter trauma.

När Matilda Thuresson var 13 år så förändrades hennes liv på ett ögonblick. På väg hem från skolan blev hon och hennes bästa vän påkörda av en bilist som somnat vid ratten. Matilda överlevde men vännen dog.

När Matilda vaknade upp efter 18 dygn i respirator så var hela hennes tidigare liv raderat.

Hon kunde inte längre prata, hade inga minnen och satt i rullstol. Men mirakulöst så kämpade hon sig till ett nytt liv efter tuffa dagar på sjukhuset där hon beskriver att hon såg ett ljus.

– Min känsla var att jag var på andra sidan, att jag var död så att jag såg ljuset så att säga, säger hon.

Matilda har också skrivit boken ”Bruten tid – om att vara ung och hjärnskadad” om hennes liv efter den hemska olyckan. Läs mer om boken i vår webbutik.

Så fungerar hjärnan efter trauma

Matilda Thuresson kunde inte prata efter olyckan, men däremot sjunga. Hur går det till? Läkaren och hjärnforskaren Per Hamid Ghatan beskriver hur hjärnan funkar och hur kan man rehabilitera vid ett svårt trauma i ett separat inlägg.

Länk till inslagen i TV4: https://www.tv4.se/efter-tio