Fästing på grässtrå

Varför finns fästingar och skulle de kunna utrotas?

Två olika artiklar om varför fästingar finns.  

Ibland undrar man ju varför fästingarna inte bara kan utrotas. Gör dom verkligen någon som helst nytta? TBE sektionen har uppmärksammat två olika artiklar i temat som nyligen är publicerade. 

Docenten och fästingexperten Lars Lundqvist publicerades 7 juni i Forskning.se av Liisa Medin. 

” När honan är full med blod och parad, faller hon ner till marken och dör ganska omgående. Samtidigt som hon dör lägger hon alla sina ägg.”

”Om man på något sätt kunde utrota alla parasiter och fästingar tror jag att skogarna skulle översvämmas av små möss och sorkar.”

” Gnagarna är de huvudsakliga värddjuren och jag tror att fästingar sprider väldigt mycket gnagarsjukdomar som vi inte har så mycket koll på.”

Artikeln i sin helhet går att läsa här: https://www.forskning.se/2022/06/07/varfor-finns-fastingar/?fbclid=IwAR0Ngh3Yzr5Mlt1et5047TvGaujbN-hSvpZV9KKxRn_09pWz_-QBvWUb5-c

 

Vi har sedan uppmärksammat Vetenskapsjournalisten Jörn Spolander som även han låter sig svara på frågan om det går att minska antalet fästingar.

”Den som vill minska förekomsten av fästingar på sin egen tomt kan försöka hålla rådjur borta med höga staket, och lägga en bård av kalkgrus kring de områden där man vistas mest.”

” Enligt Thomas Jaenson, fästingexpert och professor vid Uppsala universitet, beror det på en kombination av stigande temperatur och att antalet rådjur och andra hjortdjur har ökat kraftigt. ”

” Sådana större däggdjur är avgörande för att fästinghonorna i sitt sista utvecklingsstadium ska få i sig tillräckligt mycket näring för att kunna lägga ägg.”

Artikeln i sin helhet är låst för dem som inte är prenumeranter. Den publicerades den 30 maj i Dagens Nyheter och är skriven av Jörn Spolander. https://www.dn.se/vetenskap/jorn-spolander-varfor-finns-fastingar/

Sådana större däggdjur är avgörande för at