Socialminister Lena Hallengren avvisar förslaget från Sveriges kommuner och regioner att kunna riva upp LSS-beslut och få möjlighet att prioritera i SoL- och LSS-insatser. 

Kommunerna får inte riva upp LSS-beslut

Socialminister Lena Hallengren avvisar förslaget från Sveriges kommuner och regioner att kunna riva upp LSS-beslut och få möjlighet att prioritera i SoL- och LSS-insatser. Förslaget mötte starkt kritik från funktionshinderrörelsen, bl a Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, som idag drar en suck av lättnad.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, föreslog i en skrivelse till ministern att lagen skulle ändras. Förslaget skulle ge kommunerna rätt att riva upp LSS-beslut och att prioritera insatserna på grund av den pågående coronapandemin, som vi tidigare har rapporterat om.

I en intervju med Assistanskoll avvisar Lena Hallengren förslaget.

– Nej, vi kommer inte att gå fram med en sådan ändring. Jag vet att det här betyder påfrestningar för hela välfärden, jag förstår att det är tufft för kommunerna, men vi måste värna välfärden och därför tillför vi nu stora resurser till kommunerna. Men det är inte aktuellt att förändra rätten till insats, säger Lena Hallengren till Assistanskoll.

Hjärnkraft välkomnar att socialministern satt ner foten.

– Det är i dessa svåra pandemitider som nationen sätts på prov. Det är också en tid då de mest utsatta i vårt samhälle behöver mer stöd än någonsin. Jag och Hjärnkraft är mycket lättade över det besked som socialminister Lena Hallengren har lämnat. LSS och rätten till assistans är en mänsklig rättighet och får inte på några sätt riskera att urholkas, säger Maria Lundqvist Brömster, Hjärnskadeförbundet Hjärnkrafts ordförande.