Hjärnskakning hos barn och unga - ny kurs

På Hjärnskadedagen lanserar Hjärnkraft en ny digital kurs – Hjärnskakning hos barn och unga. Kursen ger kunskap och verktyg för återgång till skola och vardag.

Har ett barn eller en ungdom i din närhet drabbats av hjärnskakning? Undrar du hur man kan underlätta återgång till skola, arbete, vardagsaktiviteter och idrott? Hjärnskakning är en av de vanligaste skador som barn och unga råkar ut för. Efter akut omhändertagande i sjukvården är det vanligt att det behövs några dagar eller veckor av vila. Sedan kan de allra flesta återgå till skolan och delta i aktiviteter som tidigare, men ibland kvarstår symtomen under längre tid. Vid långdragna besvär kan det krävas anpassningar i hemmet, skolan, på arbetet och vid fritids- och idrottsaktiviteter för att ge bästa möjliga förutsättningar för tillfrisknandet.

Syftet med denna kurs är att ge kunskap om svårigheter som kan uppkomma efter en hjärnskakning men också ge förslag på strategier och anpassningar som underlättar inlärning och lindrar stress och oro.

Hör Cecilia Boestad, förbundssekreterare på Hjärnkraft berätta om kursen i filmen.

Denna kurs bygger på kompetens och erfarenhet från de tre medverkande experterna Hampus Forslin, Cristina Eklund och Frida Berg.

Hampus Forslin är legitimerad psykolog och arbetar med barn inom neurologi och habilitering på Karolinska Universitetssjukhuset.

Cristina Eklund är mellanstadielärare och specialpedagog och arbetar vid rehabiliteringsteamet vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala.

Frida Berg är legitimerad fysioterapeut och arbetar med barn och ungdomar i primärvård och med förskole- och skolinriktad rehabilitering för barn och ungdomar med förvärvad hjärnskada.

Vad är en onlinekurs?

En onlinekurs är en smidig inlärningsform där du kan ta del av kursen när, var och hur du vill. Det enda du behöver är internetuppkoppling samt en smartphone, läsplatta eller dator. Du behöver inte heller boka in ett kurstillfälle långt i förväg i kalendern eller åka långt och betala för hotell eller transport för att befinna dig på en fysisk plats.