HjärnPunkten – den trygga punkten
När det här skrivs är vi på väg in i hösten 2023. HjärnPunkten har funnits i åtta år och fortfarande har vi deltagare som har varit med sedan starten. Det är svårt att se detta som annat än ett bevis på att HjärnPunkten fyller en viktig funktion. För många är det en mellanstation på väg mot studier, arbete eller annat, för många är det devisen ”livet ska inte bara räddas, det ska också levas” omsatt i praktisk handling. Ofta är det både och. Att ha ställe där man kan mötas och köpa löjligt billig fika av Ulrika i caféet, och kanske slå sig ner en stund hos Mats i Dator- och telefonhörnan, kan helt enkelt vara det som behövs när tillvaron har blivit uppochnervänd.
I höst kommer de sedan länge etablerade studiecirklarna – mindfulness, silversmide, måleri och yoga – att rulla på som vanligt under måndagskvällarna. Det är kul att se hur de tack vare våra trogna och duktiga kursledare, Catrin Björkman, Camilla Svensson, Özay Emert och Melody Brzezinski, behåller sin popularitet år efter år.
Kul är det också att vi har fått nya och uppskattade ledare till två av de grupper som träffas under övriga veckodagar. Fredrik Mauléon har hand om Hjärntruppen – samtalsgruppen för unga – och Hanna Misurak håller i de digitala såväl som de fysiska yogapassen.
På tal om digitalt måste vi förstås också nämna Onlinefikat – det ultimata alternativet för alla som bor för långt bort för att kunna delta under måndagskvällarna i Dalheimers hus, och även för dem som vars hjärntrötthet gör det svårt att vistas i miljöer som ibland kan vara lite slamriga. Uppskattad fikavärd är Bodil Jönsson.
Sist men inte minst vill vi flagga för vår nya Samtalsgrupp för anhöriga, som är ett samarbetsprojekt mellan HjärnPunkten och Anhörigstöd under 65. Gruppen började i våras och leds av Susanna Magnusson, som till vardags arbetar på Klippankooperativen, samt Eivor Gustafsson från Anhörigstödet.
Tiden vi lever i är inte särskilt upplyftande, men tack vare alla som sluter upp kring HjärnPunkten, nämnda och icke nämnda, kan vi fortsatta att vara en trygg punkt i en orolig omvärld. Läs mer om dem och om våra aktiviteter i höstens program, och tveka inte med att höra av dig ifall du har något att fråga om (du når oss på hjarnpunkten@hjarnkraftgoteborg.se ). Välkommen!
Ove Haugen, verksamhetsledare
Mötesplats för personer med förvärvad hjärnskada i Göteborg
HjärnPunkten är ett socialt nätverk som ingår i Hjärnkraft Göteborgs verksamhet. Syftet med HjärnPunkten är att kunna erbjuda personer med förvärvade hjärnskador kultur, folkbildning och mellanmänskliga möten – kort sagt en meningsfylld fritid – på egna villkor.
Huvuddelen av verksamheten är förlagd till måndagskvällar på Aktivitetscenter i Dalheimers hus, där en rad olika studiecirklar och aktiviteter pågår parallellt. Att träffa andra över en kopp kaffe och nybakat fikabröd i Aktivitetscenters café är en nästan lika viktig del av det hela som själva studiecirklarna.
Aktiviteter pågår även under andra veckodagar. På torsdagar utövas yoga i Hultbergssalen i Dalheimer hus och på onsdagar träffas Hjärntruppen – HjärnPunktens mycket uppskattade samtalsgrupp för unga. Bara för att nämna något.
För många deltagare har HjärnPunkten blivit mer en bara ett fritidserbjudande. Det har också blivit ett steg på vägen mot utbildning, arbetsträning och jobb. Vad som händer i samband med alla studiecirklar, aktiviteter och mellanmänskliga möten är helt enkelt att tanken om allas lika värde omsätts i praktisk handling.
Tre röster om HjärnPunkten
”HjärnPunkten betyder jättemycket. Det är en glädje, har jag en tuff vecka så är måndagen helig, för då har jag min glädjestund.”
Deltagare 1
”Att få träffa andra med
liknande skador innebär
jättemycket för mig. Att
tipsa varandra: t ex så
här gör jag för att komma
ihåg saker.”
DELTAGARE 2
”Att få träffa andra med
liknande skador innebär
jättemycket för mig. Att
tipsa varandra: t ex så
här gör jag för att komma
ihåg saker.”
deltagare 3
Idag 5 oktober är det redan dags för 4:e tillfället för HjärnPunktens cirkelverksamhet i höst.
Vi tycker det är riktigt kul att vi trots den pågående pandemin har kunnat fått igång verksamheten så bra på HjärnPunkten i höst med alternativa lokaler och extra försiktighet m.m. för våra deltagare så har det fungerat utmärkt. Vi delar dagens (5 okt.) inlägg på HjärnPunktens Facebookgrupp av verksamhetsledare Ove Haugen:
Nyhetsbrev och höstprogram 2020
Även HjärnPunkten har av begripliga skäl tvingats ställa om och ställa in aktiviteter under våren. Pandemin hann ikapp oss runt mitten av mars och alla pågående
studiecirklar fick avsluta terminen i förtid. Totalstopp har det dock inte varit. Dels vidtogs en del alternativa aktiviteter, dels togs det nya tag inför den kommande höstterminen.
FIKA OCH DIGITALA TIPS
När studiecirklarna avslutades fick våra deltagare möjligheten till en fikastund under måndagskvällar i köket Hjärnkraft använder i bottenvåningen på Dalheimers hus. Naturligtvis under förutsättning av att deltagarna var friska och iakttog Folkhälso-myndighetens förhållningsregler.
Våra cirkelledare levererade å sin sida praktiska tips och inspirationsmaterial på vår Facebooksida och via mejl. Båda initiativen var uppskattade bland våra deltagare.
SAMTALSGRUPP FÖR 40-PLUSSARE
Det gläder oss att kunna meddela att den efterfrågade samtalsgruppen kan komma igång redan till hösten. Under sex tillfällen får 40-plussare med förvärvade hjärnskador möjligheten att dela med sig av sina erfarenheter och styrka och stödja varandra under ledning av Susanne Magnusson.
Susanne arbetar till vardags som handledare på Klippankooperativen, och har studerat pedagogik, neuropsykologi och arbetslivets rehabilitering.
Vi önskar henne välkommen till HjärnPunkten!
VIKARIE PÅ YOGAN
Vår uppskattade yogaledare Sofia Lindgren Cortés flyttar till Malmö under hösten för att vidareutbilda sig. Vi kommer sakna Sofia, men står som tur är inte tomhänta. Höstens yogagrupp kommer ledas av Madelene Strängdal. Madelene kommer från Kiruna och har bott i Göteborg i tolv år. Förutom att undervisa i yoga har hon arbetat som skolkurator sedan sex år tillbaka.
Hon är certifierad yogainstruktör och utöver rörelse använder hon sig bland annat av mindfulness, meditation och andningsövningar. ”Yoga är för mig att hitta tillbaka – var du än är”, säger hon till HjärnPunkten
Välkommen, Madelene!
MER SAMARBETE
Den 19 maj deltog HjärnPunkten och Hjärnkraft på ett digitalt möte med Afasiföreningen, Epilepsiföreningen, Neuroförbundet och Strokeföreningen. Syftet med mötet var att initiera ett utökat samarbete mellan föreningar som till en stor del har samma målgrupper. Planerna och idéerna var många och ett uppföljande möte är inplanerat.
Bland de idéer som togs upp kan nämnas bildandet av en RGRM-grupp (förkortningen står för The Ronnie Gardiner Rythm & Music method). RGRM har tidigare varit på tapeten på HjärnPunkten, och i samarbete med nämnda föreningar hoppas vi få till stånd en fortsättning under vårterminen 2021. Ju mer samarbete desto bättre!
Hjärnpunkten startade som ett projekt finansierat av Arvsfonden.
Läs mer om hur allt började på Arvsfondens hemsida.
Läs mer om Hjärnkraft Göteborg:
Klicka på knapparna för att komma vidare till en annan sida.
Tel: 031- 24 32 34
E-post: info@hjarnkraftgoteborg.se