HjärnPunkten – en trygg punkt i en orolig omvärld

 

Ännu ett år är på väg att ta slut. Det är faktiskt det sjunde året som HjärnPunkten har funnits och fortfarande har vi deltagare som varit med sedan starten. Det är svårt att se detta som annat än ett bevis på att HjärnPunkten fyller en viktig funktion för många. I vissa fall kan det vara en mellanstation på väg mot studier, arbete eller annat, i andra fall kan det vara den trygga punkt som behövs, år efter år, när livet inte bara ska räddas utan också levas.

 

Nyheterna i höstprogrammet har varit få, eller rättare sagt inga. Vi hade hoppats på att få i gång en samtalsgrupp för anhöriga till personer med förvärvade hjärnskador. Det lyckades vi inte med den här gången, men planerna är absolut inte skrotade. Vi samarbetar med Anhörigstöd under 65 och har vårterminen 2023 som målbild.

 

Att nyheter saknades betyder dock inte att verksamheten har gått på sparlåga. De sedan länge etablerade studiecirklarna – mindfulness, silversmide, måleri och yoga – har rullat på som vanligt med bra uppslutning.  Nya fikagäster har tillkommit på måndagarna, och mindfulnessgruppen såväl som yogan har fått ett uppsving tack vare ledarnas fina föreläsningar under Hälsoveckan på Dalheimers hus i augusti. Värt att nämna är också att våra digitala verksamheter – onlinefika och yoga online – fortsätter som vanligt.

 

Nu ser vi fram emot våren, då en ny och en nygammal grupp planeras i tillägg till den nämnda samtalsgruppen för anhöriga. Dels kommer Hjärntruppens uppskattade ledare Fredrik Mauléon tillbaka efter ett halvårs vistelse i Paris. (Han tog över denna samtalsgrupp för unga våren 2022, och under hösten pausades gruppen i väntan på hans hemkomst.) Dels står en skrivarcirkel på agendan; HjärnPunkten har redan deltagare som sitter på opublicerade såväl som publicerade manus, och det börjar bli dags att ta tag i saken! Att skriva och prata om varandras texter är stärkande, oavsett om man producerar för skrivbordslådan eller för att bli utgiven.

 

Men innan vårterminens början, den 6 februari, tar vi några veckors paus och tackar varandra för året som har varit. Tiden vi lever i är inte särskilt upplyftande, men vi hoppas och tror att HjärnPunkten kan fortsatta vara en trygg punkt i en orolig omvärld.

 

Ove Haugen, verksamhetsledare

Mötesplats för personer med förvärvad hjärnskada i Göteborg

HjärnPunkten är ett socialt nätverk som ingår i Hjärnkraft Göteborgs verksamhet. Syftet med HjärnPunkten är att kunna erbjuda personer med förvärvade hjärnskador kultur, folkbildning och mellanmänskliga möten – kort sagt en meningsfylld fritid – på egna villkor.

Huvuddelen av verksamheten är förlagd till måndagskvällar på Aktivitetscenter i Dalheimers hus, där en rad olika studiecirklar och aktiviteter pågår parallellt. Att träffa andra över en kopp kaffe och nybakat fikabröd i Aktivitetscenters café är en nästan lika viktig del av det hela som själva studiecirklarna.

Aktiviteter pågår även under andra veckodagar. På torsdagar utövas yoga i Hultbergssalen i Dalheimer hus och på onsdagar träffas Hjärntruppen – HjärnPunktens mycket uppskattade samtalsgrupp för unga. Bara för att nämna något.

För många deltagare har HjärnPunkten blivit mer en bara ett fritidserbjudande. Det har också blivit ett steg på vägen mot utbildning, arbetsträning och jobb. Vad som händer i samband med alla studiecirklar, aktiviteter och mellanmänskliga möten är helt enkelt att tanken om allas lika värde omsätts i praktisk handling.

Tre röster om HjärnPunkten

”HjärnPunkten betyder jättemycket. Det är en glädje, har jag en tuff vecka så är måndagen helig, för då har jag min glädjestund.”

Deltagare 1

Hjärnpunkten.

”Att få träffa andra med
liknande skador innebär
jättemycket för mig. Att
tipsa varandra: t ex så
här gör jag för att komma
ihåg saker.”

DELTAGARE 2

Hjärnpunkten

”Att få träffa andra med
liknande skador innebär
jättemycket för mig. Att
tipsa varandra: t ex så
här gör jag för att komma
ihåg saker.”

deltagare 3

Hjärnpunkten

Idag 5 oktober är det redan dags för 4:e tillfället för HjärnPunktens cirkelverksamhet i höst.

Vi tycker det är riktigt kul att vi trots den pågående pandemin har kunnat fått igång verksamheten så bra på HjärnPunkten i höst med alternativa lokaler och extra försiktighet m.m. för våra deltagare så har det fungerat utmärkt. Vi delar dagens (5 okt.) inlägg på HjärnPunktens Facebookgrupp av verksamhetsledare Ove Haugen:
“Redan oktober. Den 5:e oktober, för att vara mer specifik, och den fjärde HjärnPunkten-måndagen i höst. Rutinerna börjar sätta sig. Konstgruppen har funnit sig till rätta i den före detta vävstugan, mindfulness-gruppen sitter i lokalen Röda Sten och i Klippan, några stenkast bort, sitter silversmederna (synd att vi andra inte får träffa er den här terminen, men vi hoppas och tror att ni har det bra i Özays fina verkstad).
 
Är du inte med i någon av de nämnda grupperna? Vill du titta in på våning U1 i Dalheimers hus på en fika? Här av dig isåfall. Till en viss gräns finns det plats, och gränsen sätter vi förstås med hänsyn till social distans.
Starttid: 17:00. Vänta tills hissen blir tom (om du behöver den) och gå direkt ner från huvudingången utan uppehåll i receptionen. Allt för att undvika krockar med boende och deltagare på daglig verksamhet –
 
Välkommen!”
 
Verksamhetsledare Ove Haugen

Nyhetsbrev och höstprogram 2020

Även HjärnPunkten har av begripliga skäl tvingats ställa om och ställa in aktiviteter under våren. Pandemin hann ikapp oss runt mitten av mars och alla pågående
studiecirklar fick avsluta terminen i förtid. Totalstopp har det dock inte varit. Dels vidtogs en del alternativa aktiviteter, dels togs det nya tag inför den kommande höstterminen.

FIKA OCH DIGITALA TIPS
När studiecirklarna avslutades fick våra deltagare möjligheten till en fikastund under måndagskvällar i köket Hjärnkraft använder i bottenvåningen på Dalheimers hus. Naturligtvis under förutsättning av att deltagarna var friska och iakttog Folkhälso-myndighetens förhållningsregler.
Våra cirkelledare levererade å sin sida praktiska tips och inspirationsmaterial på vår Facebooksida och via mejl. Båda initiativen var uppskattade bland våra deltagare.

SAMTALSGRUPP FÖR 40-PLUSSARE

Det gläder oss att kunna meddela att den efterfrågade samtalsgruppen kan komma igång redan till hösten. Under sex tillfällen får 40-plussare med förvärvade hjärnskador möjligheten att dela med sig av sina erfarenheter och styrka och stödja varandra under ledning av Susanne Magnusson.

Susanne arbetar till vardags som handledare på Klippankooperativen, och har studerat pedagogik, neuropsykologi  och arbetslivets rehabilitering. 

Vi önskar henne välkommen till HjärnPunkten!

VIKARIE PÅ YOGAN

Vår uppskattade yogaledare Sofia Lindgren Cortés flyttar till Malmö under hösten för att vidareutbilda sig. Vi kommer sakna Sofia, men står som tur är inte tomhänta. Höstens yogagrupp kommer ledas av Madelene Strängdal. Madelene kommer från Kiruna och har bott i Göteborg i tolv år. Förutom att undervisa i yoga har hon arbetat som skolkurator sedan sex år tillbaka. 

Hon är certifierad yogainstruktör och utöver rörelse använder hon sig bland annat av mindfulness, meditation och andningsövningar. ”Yoga är för mig att hitta tillbaka – var du än är”, säger hon till HjärnPunkten                                                                                              

Välkommen, Madelene! 

MER SAMARBETE
Den 19 maj deltog HjärnPunkten och Hjärnkraft på ett digitalt möte med Afasiföreningen, Epilepsiföreningen, Neuroförbundet och Strokeföreningen. Syftet med mötet var att initiera ett utökat samarbete mellan föreningar som till en stor del har samma målgrupper. Planerna och idéerna var många och ett uppföljande möte är inplanerat.
Bland de idéer som togs upp kan nämnas bildandet av en RGRM-grupp (förkortningen står för The Ronnie Gardiner Rythm & Music method). RGRM har tidigare varit på tapeten på HjärnPunkten, och i samarbete med nämnda föreningar hoppas vi få till stånd en fortsättning under vårterminen 2021. Ju mer samarbete desto bättre!

Hjärnpunkten startade som ett projekt finansierat av Arvsfonden. 

Läs mer om hur allt började på Arvsfondens hemsida.

Läs mer om Hjärnkraft Göteborg:

Klicka på knapparna för att komma vidare till en annan sida.

Tel: 031- 24 32 34
E-post: info@hjarnkraftgoteborg.se

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Preliminärt Höstprogram 2022

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.